Atenție șmecherașilor! Hărțuirea la locul de muncă, pedepsită printr-un nou proiect de lege depus în Parlament

În ultimul timp, în Parlamentul României nu există zi fără gesturi obscene și limbaj vulgar, ton ridicat sau chiar scandaluri. În acest context, deputata independentă Oana Bîzgan a depus un nou proiect de lege care vizează pedepsirea hărțuirii morale la locul de muncă, prin modificarea și completarea Ordonanței de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare și a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați.

Hărțuirea la locul de muncă

Conform inițiativei depuse, hărțuirea s-ar sancționa disciplinar, contravențional sau penal, după caz și ar însemna conduită ostilă sau nedorită, comentariile verbale, acțiunile sau gesturile angajatorului, ale superiorului ierarhic sau ale colegilor care ar duce la o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității, prin afectarea sănătății fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional. Inclusiv stresul și epuizarea fizică la serviciu ar intra sub incidența hărțuirii morale.

Răspunderea disciplinară conform regulamentelor interne sau ale altor prevederi nu ar înlătura răspunderea contravențională sau penală pentru faptele de hărțuire morală, însă angajatorul are obligația de a include prevederi și măsuri pentru prevenirea și combaterea actelor de hărțuire morală la locul de muncă.Hărțuirea morală la locul de muncă săvârșită de un salariat se pedepsește cu amendă de la 10.000 la 15.000 de lei, iar afectarea sănătății fizice / mentale sau a viitorului profesional a victimei se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.

Loading...

Pentru angajatori amenzile sunt și mai mari: de la 30.000 la 50.000 de lei, respectiv de la 50.000 la 200.000 de lei. Instanța de judecată poate dispune și plata unor despăgubiri sau a unor daune compensatorii și morale pentru victimă, precum și plata consilierii psihologice de care aceasta are nevoie. Totodată, cei care se fac vinovați de hărțuire morală la locul de muncă vor putea fi sancționați și de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu amendă între 100.000 și 200.000 lei.

sursa

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *